- Back to Home »
- •Börek Tarifleri »
- Tavada kolay börek
Posted by : Unknown
8 Haziran 2013 Cumartesi
Canımız zaman zaman saç böreği çeker. Gözlerimiz ,kadınların kişisel çabaları sonucu oluşturdukları küçük ve kendi yağında kavrulan ama yöresel lezzet sunmayı ilke edinmiş bir börekçi dükkanını arar. Belki bazılarımız amacına ulaşır kimimizde onun hayaliyle eve döner. Çok şükür ki bizim böyle bir sorunumuz yok . Unumuz ve böreklik iç malzememiz varsa istediğimiz zaman bu lezzete ulaşırız. Artık sizde bir Anadolu klasiği olan saç böreğinden mahrum kalmayacaksınız. Tarifimiz basit ve etkilidir. Hazırsanız ıspanaklı böreğimizin yapımına başlayalım…
Önce malzemelerimiz nelerdir bakalım
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar su
İçi İçin Malzemeler
Yarım kilo ıspanak
1 su bardağı rendelenmiş peynir
1 tane soğan
Şimdide lezzete dönüştürülem
* Hamur yoğuracağımız kabın içine unu boşaltıyoruz. Kabımız biraz çukur olsun ki yoğurma işlemimiz kolay olsun.
*Unun tam ortasını havuz şeklinde açarak içine yoğurdu ve tuzu ilave ediyoruz
* Ilık suyumuzu yavaş yavaş ekleyerek yoğurma işlemine devam ediyoruz.
* Çok cıvık olmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz. ( ben genelde bu hamurlarda elime yapışmayıncaya kadar un veya su takviyesi yaparak dengelemeye çalışıyorum.)
İçinin Hazırlanışı
* Ispanaklarımızı iyice yıkayıp temizliyoruz. Bir parmak kalınlığında doğruyoruz.
* Bir tencerede suyu kaynatıp ıspanaklarımızı içine atıyoruz. ( Normalde vitamini ölmemesi için ıspanakları haşlamamayı öneriyorlar fakat ben o ağızda garip bir tat bırakan halini sevmediğim için haşlamıyorum fakat 3-4 dakika kaynar suda bekletip süzgeç yardımıyla alıyorum.)
* Ayrı bir tavada soğanımızı yemeklik doğrayıp yağın içinde pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
* Suyu süzülen ıspanaklarımızı da içine katıp kavurma işlemine devam ediyoruz. 1 çay kaşığı tuzumuzu da içine ilave ediyoruz. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmiyoruz.
* Ispanaklarımız kavrulunca içine peynirimizi katıp birbirine harmanlıyoruz.
Böreğin Yapılışı
* Hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde bezeler alıp merdane yardımıyla açıyoruz. Hamurumuz açılınca büyük pasta tabağı boyutunda oluyor.
* Açtığımız hamurun yarısını kaplayacak şekilde iç harcımızdan koyup diğer yarısını da üzerine kapatıyoruz.
* Kenarları düzgün olması için bir tabak yardımıyla kenarlarının fazlalığını kesiyoruz.
* Tavamıza 1 tatlı kaşığı kadar yağ koyup böreğimizi tavaya atıyoruz.
* Böreğin her tarafı eşit şekilde kızarıp pişinceye kadar ters çevirip aynı işleme devam ediyoruz.
* Böreğimiz pişince tabağa alıp servis ediyoruz.